Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Bebekleri Sallamak ve Havaya Atmak Uygunsuz Davranışlara Yol Açabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Ferunda Demir, 1 yaş altı bebeklere yönelik yapılan yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Demir, bebekleri severken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, “Geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabiliriz” dedi ve özellikle bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın tehlikelerine dikkat çekti.

“Sallama Doğru Bilinen Yanlış”

Uzman Dr. Demir, toplumda yaygın olarak bebekleri sakinleştirmek veya eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma veya havaya atma gibi yanlış uygulamaların aslında zararlı olduğunu belirtti. Bebeklerin kafa büyüklüğünün vücutlarına oranla daha büyük olması nedeniyle, kafa bölgesine gelen sarsıntının ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkladı. Bu sarsıntılar, beyin damarlarında yırtılmalara, göz içi kanamalara ve hatta beyin kanamalarına neden olabilmektedir.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir”

Uzman Dr. Demir, sarsıntının beyinle sınırlı kalmayıp solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini belirtti. Bu tür travmaların ani solunum durmalarına neden olabileceğini vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Sadece eğlence veya sakinleştirme amaçlı yapılan hareketler, bebeklerde hayati tehlikelere sebep olabilir” dedi.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler’

Uzman Dr. Demir, bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayarak, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek, dokunmak gibi yöntemlerin hem güven verdiğini hem de sağlıklı bağlanmayı desteklediğini” söyledi. Ancak bu tür iletişimler için bebeğin genel olarak rahat olmasının da önemli olduğunu ekledi.

Olası bir sarsıntı veya travmanın ardından dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, gözlerde kayma gibi belirtiler görülüyorsa derhal bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” uyarısında bulundu.

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

CHP’li Barut: Sağlık Bakanı aklımızla alay ediyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Sağlık hizmetinde dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz” diyen Sağlık Bakanı Memişoğlu’nu sağlıkta yaşanan sorunları tek tek sıralayarak sert sözlerle eleştirdi.

Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hüsnü Sezer, aort yırtılmasında erken tanı ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, “Aort yırtılmasında ilk 48 saatte saat başı ölüm riski yüzde 1 ile 3’tür” ifadelerini kullandı.

Deprem travmasının sessiz etkisi: Çocuklarda gerileme gözlenebilir

Prof. Dr. Zeynep Şimşek, deprem gibi travmatik süreçlerin ardından bazı çocuklarda duygusal ve davranışsal gerilemeler görülebileceğini, bu durumun geçici olduğunu belirtti.

Yeni zayıflatıcı ilaçlara dikkat! Bilinçsiz kullanımı tedaviye dirençli obeziteye yol açabiliyor!

Obezitenin günümüz ve geleceğin sağlık gündeminin ilk sıralarında yer alan bir durum olacağına dikkat çeken Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİYAM) Koordinatörü Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, obezitenin önlenmesi kadar tedavisine de önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir