Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Astımın Tehlikeleri ve Tedavi Yöntemleri

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, astım dünya genelinde 300 milyondan fazla kişiyi etkilerken her yıl 450 binden fazla insan hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise astım çocukluk döneminin en yaygın solunum yolu hastalıklarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Gazi Gülbaş, astımın her yaş grubunda görülebileceğine dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:

  • Astım her yaştan insanda görülebilir.
  • Ülkemizde her 10 çocuktan 1-2’si astım hastasıdır.
  • Astım sıklığı, düşük gelir düzeyine sahip bireylerde daha yüksektir.

Prof. Dr. Gazi Gülbaş ayrıca mikroplarla etkileşimin astım gelişimindeki rolüne de vurgu yaparak, kentlerde büyüyen çocuklarda astım riskinin kırsal alanlarda büyüyenlere göre daha yüksek olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra aşırı hijyenin bağışıklık sistemini zayıflatarak astım riskini artırabileceğini de sözlerine ekledi.

Astım Tedavisinde İlaçların Etkisi

Son zamanlarda astım tedavisinde kullanılan ilaçların bağımlılık yapabileceği ve kilo artışına neden olabileceği yönünde bazı iddialar ortaya atılmıştır. Ancak Prof. Dr. Gazi Gülbaş’a göre, astım tedavisindeki ilerlemeler sayesinde ilaçların yan etkileri en aza indirilmiş ve astım atağı riski önemli ölçüde azaltılmıştır. Doğru bir şekilde uygulanan tedavi ile astım hastalarının şikayetleri kontrol altına alınabilmekte ve yaşam kaliteleri artırılabilmektedir. Ayrıca, solunum yoluyla alınan steroidlerin kilo alımına ya da kemik erimesine yol açtığı yönündeki yaygın inanışlar da gerçeği yansıtmamaktadır.

Astımın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Gazi Gülbaş, toplumda farkındalık yaratmanın ve düzenli tedavi ile hastalığın kontrol altına alınabileceğinin altını çizdi. Astımın önlenmesinde çevresel faktörlerin ve genetik yatkınlığın rol oynadığını vurgulayan Gülbaş, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin astım riskini azaltabileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.