Şimşek sonuçtan memnun: Rekor vergi toplandı! Avukat, doktor, mimar ve mühendislerin geliri takipte!

Mehmet Şimşek’in Ekonomi Politikası Masaya Yatırıldı

2023 seçimlerinde ekonomiden sorumlu isim olarak belirlenen Mehmet Şimşek’in politikası hala etkisini sürdürüyor.

Yüksek enflasyonla mücadele stratejisi çerçevesinde şimdiye kadar asgari ücretli vatandaşlardan orta gelirli bireylere kadar geniş bir yelpazeye vergi yüklerini artırırken, büyük şirketlerin kar marjlarını da yükseltiyor.

Son verilere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi gelirlerini arttırma planı başarıyla ilerliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının çalışmalarının katkısıyla 2024 yılında 1 trilyon 370 milyar lira matrah ve 411 milyar lira vergi beyan edildi. Aynı zamanda, gelirlerini beyan etmeyenler de denetim altına alındı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, geçen yıl elde edilen gelirlerle ilgili yaklaşık 5 milyon beyanname aldı. Bu durum, matrah ve tahakkuk eden vergi miktarında tarihteki en yüksek seviyelere ulaşıldığını gösteriyor.

Bakanlık kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında özellikle kira ve ücret gelirleri gibi kazançlar üzerinde detaylı çalışmalar gerçekleştirdi.

GİB, mükelleflere 1 Mart itibariyle SMS göndererek 2024 gelirleri için beyan döneminin açıldığını hatırlattı ve beyannamelerin elektronik ortamda verilebileceğini duyurdu.

Avukat, Doktor, Mimar ve Mühendisler Özel Takipte

Serbest meslek sahiplerine özellikle avukat, doktor, mimar ve mühendis gibi meslek gruplarına dikkat çekildi. Gelirlerin doğru ve eksiksiz beyan edilmesi gerektiği vurgulandı ve yanlış veya eksik beyanlara cezai tedbirlerin uygulanacağı belirtildi.

Beyanname vermeyen mükelleflere beyan dönemi içinde üç defa hatırlatma yapıldı.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden yapılan beyanname sayısında ve vergi miktarında tarihteki en yüksek seviyelere ulaşıldı.

İlk Kez Beyan Edenler Artıyor

2024 beyan döneminde 2 milyon 248 bin mükellef gelir beyanında bulunarak 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan etti. Bu rakamlar, geçen yıla göre beyan sayısında %24, matrah ve vergide ise sırasıyla %115 ve %111 artışı gösteriyor.

473 bin mükellef ilk defa kira, ücret ve diğer gelirlerden mükellefiyetlerini tesis ederek beyanname verdi.

Ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarından gelir elde edenler tarafından da 2 milyon 747 bin beyanname verildi ve 512,9 milyar lira matrah ile 143,7 milyar lira vergi beyan edildi.

Toplamda 4 milyon 995 bin beyanname verilerek 1 trilyon 370 milyar 500 milyon lira matrah ve 411 milyar lira vergi beyan edildi.

Gelir Beyanında Bulunmayanlar İncelemeye Alındı

GİB, beyan döneminin sona ermesinin ardından gelirlerini beyan etmeyen veya eksik beyanda bulunan mükellefleri tespit etmek üzere çalışmalar başlattı.

Bu kişiler hakkında cezai işlemler uygulanacağı vergi dairelerine bildirilecek.

Bunlar arasında cezai işleme maruz kalmamak için Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname vermeleri önerildi.

Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyanname verme ve vergi ödeme imkanları sunulmaktadır.

Şimşek Sonuçlardan Memnun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmalarının olumlu sonuçlarından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Şimşek, “Son bir yılda yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmaları sayesinde 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ilişkin beyanname veren mükellef sayısında 826 bin 169 artış yaşandı.” dedi.

Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlılıkla devam edeceklerini ve doğru beyanname veren mükelleflere teşekkür ettiğini belirtti. Ayrıca, Gelir İdaresi personeline de katkılarından dolayı teşekkür etti.

Related Posts

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Sermaye Piyasası Kurulu 8 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 8 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusunu, 3 şirketin bedelli sermaye artırımı başvurusunu, 1 şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu ve 2 şirketin tahsisli sermaye artırımı başvurusunu onayladı.

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

Kimya sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla zirvede

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün ihracatının haziranda yüzde 18 artarak 2,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı