“Sarı serum” tartışması sürüyor: İki ölüm sonrası uzmanlardan uyarı

Adana’da eczacı kalfasının taktığı serum sonrası fenalaşan Selinay Yüksekbaş hayatını kaybetti. Afyonkarahisar’da ise gribal enfeksiyon şikâyetiyle kliniğe başvuran Mehmet Gündoğan, serum sonrası yaşamını yitirdi. Uzmanlardan art arda uyarılar geldi.

Halk arasında “sarı serum” olarak bilinen ilaç karışımlarının sağlık riskleri gündemdeki yerini koruyor.

Son olarak Adana’da eczacı kalfası tarafından uygulanan sarı serum sonrası fenalaşan 24 yaşındaki Selinay Yüksekbaş, 18 Ocak’ta hayatını kaybetti.

Bu olaydan sadece beş gün önce, 13 Ocak’ta Afyonkarahisar’da gribal enfeksiyon şikayetiyle kliniğe başvuran 44 yaşındaki Mehmet Gündoğan da serumun bitmesine yakın fenalaşarak yaşamını yitirmişti. Peş peşe yaşanan ölümler, kontrolsüz serum kullanımına yönelik endişeleri artırdı.

“Ciddi alerji riski var”

Cumhuriyet’in haberine göre; İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, hastaların bilinçsiz ilaç ve vitamin takviyelerinden kaçınması gerektiğini belirterek, “Sağlık kuruluşlarında uygulanacak herhangi bir işlem, hasta ve doktor arasında gerekli tetkikler yapılarak kararlaştırılmalı” dedi.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı ise sarı serumun kısa vadede ağrı ve ateş düşürücü etkisi dışında güçlü bir faydası olmadığını vurgulayarak, “Sadece sıvı takviyesi değil, antibiyotik ve ağrı kesicilere de benzer bir talep var. Milyonlarca başvuru içinde bu ilaçlara karşı ciddi alerji riski taşıyan kişiler var ve ne yazık ki bu gerçekleştiğinde ölümcül sonuçlar doğabiliyor” ifadelerini kullandı.

 


Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi…

 

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Kanye West ve Bianca Censori, çıplak kırmızı halı şovunun ardından Grammy ödüllerinden polis eşliğinde mi çıkarıldı?

TIKLAYIN – Spor yazarları, Fenerbahçe-Rizespor maçını yorumladı; “Türk hakemliği sadece futbol için değil, sosyal barış için de beka sorunudur”

İstanbul’da büyük vurgun: İtfaiye görevlisi mesai arkadaşlarını 300 milyon TL dolandırdı

TIKLAYIN -Fabrizio Romano yeni takımını duyurdu; Galatasaray’da Nelsson’la yollar ayrılıyor

TIKLAYIN – Günün spor manşetleri: “Transferde Kartal haftası”, “Kabustan zafere”, “Trippier harekatı”

TIKLAYIN – Cezaevinde intihar eden yenidoğan davası sanığı İlker Gönen’in avukatı “Hücresine urgan bıraktılar” dedi; hakkında soruşturma başlatıldı

TIKLAYIN – Yunus Emre Vakfı’nın paraları “uçmuş”: Rezervasyona bile fatura kesmişler, 10 ayda 110 milyon liralık uçuş hizmeti almışlar!

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.