Öğrenciye İŞKUR Programı: ‘Üniversitenin de MESEM’i yaratıldı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İŞKUR Gençlik Programı’nın detaylarını açıkladı.

Üniversite öğrencileri okurken bu programa katılabilecek. Günlük 1083 liralık ödeme ile programa ayda 5 gün katılacak öğrencilere 5 bin 415 lira, 14 gün katılacak öğrencilere ise 15 bin 162 lira tutarında destek verilecek. Hane gelirleri asgari ücretin 3 katının altında kalan öğrencilerin faydalanabileceği programa bu yıl 200 bin, önümüzdeki 4 yıl boyunca toplam 1 milyon üniversitelinin katılması planlanıyor. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay programa ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.

‘4.7 MİLYON NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA’

AKP iktidarının; 23 yıldır eğitim ve istihdam politikalarını sermayenin taleplerine göre şekillendirdiğini, toplumun geniş kesimlerini esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına mecbur bıraktığını belirten Özbay, “MESEM’lerle zorunlu eğitim çağındaki çocuklar ucuz işgücü haline getirilirken, Ulusal İstihdam Stratejisi ile buna üniversite öğrencilerinin dahil edilmesinin yolu açılmaktadır. Bu program, üniversitelerin MESEM’ini yaratma planının bir parçasıdır. Bugün, yaklaşık 4.7 milyon genç ne eğitimde ne de istihdamdadır. Artan ekonomik kriz, üniversite öğrencilerinin barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılamalarını imkansız hale getirmişken, iktidarın sunduğu seçenek ücretsiz KYK yurdu ve burs değil, güvencesiz işçiliği dayatan İŞKUR programlarıdır” dedi.

‘PİYASACI ANLAYIŞA UYGUN HALE GETİRİLDİ’

Erdoğan’ın duyurduğu İŞKUR Gençlik Programı’nın; üniversite öğrencilerini eğitimden koparıp, piyasaya ucuz iş gücü olarak sürmekten başka bir şey olmadığını ifade eden Özbay, “Öğrencilere 5 gün çalışma karşılığında 5 bin 415 lira, 14 gün çalışma karşılığında ise 15 bin 162 lira ödeme yapılacağı duyurulmuştur. Ancak bu sözde destek, öğrencilere güvence sağlamak yerine onları iş kazaları dışında hiçbir sigorta hakkı tanınmayan, kıdem ve emeklilik primi içermeyen bir sisteme mahkûm etmektedir. AKP, yıllardır eğitim sistemini yapboza çevirerek piyasacı anlayışa uygun hale getirmeye çalışmaktadır. Eğitimi bir kamusal hak olmaktan çıkarıp sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenleyen bu politikalar, üniversiteleri birer iş bulma merkezine dönüştürürken, öğrencileri de güvencesiz işçiliğe mahkûm etmektedir” diye konuştu.

‘İŞSİZLİĞE DEĞİL SERMAYEYE HİZMET’

AKP’nin eğitim politikasının, sermayenin çıkarlarına hizmet eden bir genç nesil yaratma hedefinde olduğunu söyleyen Özbay, “İktidarın uygulamaya koyduğu Ulusal İstihdam Stratejisi, “yeşil ve dijital dönüşüm” gibi süslü söylemlerle pazarlanarak, gençlerin güvenceli ve insanca çalışma hakkını göz ardı eden bir yapıya dönüşmüştür. İşsizliği yaratan yapısal sorunlar yok sayılarak hazırlanan, bilimsel ve planlamaya dayanmayan bu tür politikalar, işsizliği çözmek yerine yalnızca sermayenin isteklerine hizmet edecektir. Eğitim-İş olarak, gençlerimizi ucuz iş gücü haline getirmeye yönelik her türlü projenin karşısındayız, Türkiye’nin geleceği, sermayenin çıkarlarına göre dizayn edilen eğitim modelleriyle değil, nitelikli ve bilimsel bir eğitim anlayışıyla şekillenecektir! Herkes için eşit ve bilimsel eğitim mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Related Posts

İstanbul’da denize girmek yasak mı? Fırtına nedeniyle İstanbul’un 3 ilçesinde denize girme yasağı

İstanbul’da yaz mevsiminin keyfini çıkarmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı: Fırtına ve sağanak yağış beklentisi nedeniyle 29 Haziran 2025 Pazar günü 3 ilçede denize girmek yasaklandı! Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Marmara Bölgesi için yaptığı kuvvetli rüzgar ve dalga uyarısının ardından, bu ilçelerde sahillerde yoğun dalga ve rip akıntısı riski nedeniyle kaymakamlıklar tarafından denize girme yasağı getirildi. Peki, İstanbul’da denize girmek yasak mı, hangi ilçelerde denize girmek yasak?

Binlerce öğrenci Tevfik İleri AİHL’ye girebilmek için ter döktü

Sabahın erken saatlerinde Ankara’nın köklü eğitim kurumlarından Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi, binlerce öğrencinin katılımıyla önemli bir sınava ev sahipliği yaptı. Toplam 4 bin 450 aday, sadece 360 kişilik kontenjana yerleşebilmek için ter döktü. Sınava giren öğrencilerden 3 bin 980’i 5. sınıf için, kalanı ise 7. sınıfa geçiş amacıyla sınavda yer aldı. Ailelerin dualarıyla destek verdiği bu yoğun günde, okul adeta bir bayram havasına büründü. Katılımın yüksek olması, hem okulun başarısına olan güveni hem de değer temelli eğitime olan ihtiyacı bir kez daha gözler önüne serdi.

MSÜ MÜLAKAT TARİHLERİ 2025 || MSÜ sözlü sınavları ne zaman, hangi tarihte yapılacak? İkinci seçim aşaması takvimi…

MSÜ mülakatları ne zaman 2025 sorusu, tercih sonuçlarının açıklanmasıyla adaylar tarafından araştırılıyor. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) tercih sonuçları, 24 Haziran 2025 tarihinde erişime açıldı. MSÜ 2025 sözlü sınav takvimi de adaylar tarafından mercek altına alındı. Seçim Aşaması Faaliyetlerine çağrılan adaylar, sorgulama sayfasında belirtilen tarih ve saatte belirtilen adreste hazır bulunacaklar. Adaylar sınava giriş belgelerinde belirtilen sınav saatine göre içeri alınacak. Sınavda istediği puanı alan ve tercihlerinde istediği sonucu elde eden adaylar şimdi de fiziki yeterlilik sınavlarına odaklandı. Evrak Kontrolü, Fiziki Değerlendirme, Kişilik Değerlendirme Testi ve Fiziki Yeterlilik Testi süreçleri belirlenen tarih ve saatte gerçekleşecek. Peki MSÜ mülakatları ne zaman yapılacak? İşte MSÜ Harp Okulları ve Astsubay MYO fiziki yeterlilik sınav takvimi 2025!

ALES 2 sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES 2) ne zaman yapılacak?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/2) için geri sayım başladı. ALES 2 sınav yerleri de adaylar tarafından sınav tarihinin yaklaşması üzerine sorgulanıyor. ÖSYM tarafından düzenlenen ve yüksek lisans ile akademik kariyer hedefleyen binlerce adayın merakla beklediği ALES/2 sınav tarihi netleşti. Peki, 2025 ALES 2 sınav giriş yerleri belgesi ne zaman yayımlanacak? ALES 2 ne zaman, hangi tarihte?

İSTANBUL LİSE TABAN PUANLARI VE YÜZDELİK DİLİMLER 2025 || İstanbul’da hangi lise kaç puan ve yüzdelik dilim ile alıyor, 2025 taban puanları açıklandı mı, belli oldu mu?

İstanbul lise taban puanları ve yüzdelik dilimler 2025, merakla beklenen LGS 2025 sınav sonuçları kapsamında araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Haziran’da uygulanan Liselere Geçiş Sistemi sınav sonuçlarını 11 Temmuz 2025 Cuma günü öğrencilerin erişimine açacak. Liselere yerleşmeyi bekleyen öğrenciler İstanbul lise yüzdelik dilim ve taban puanlara göre tercihlerini gerçekleştirecekler. LGS sonuçlarının belli olmasının ardından tercih sürecine geçilecek. Adaylar, sınav sonuçlarına göre tercih listelerini oluşturacak. Bu kapsamda öğrenciler yaşadığı bölgedeki okulların taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini sorguluyor. İstanbul’daki lise puanları ve yüzdelik dilimleri de bu bağlamda araştırılıyor. Peki İstanbul’da hangi lise kaç puan ve yüzdelik dilim ile alıyor? İstanbul lise LGS 2025 taban puanları açıklandı mı, belli oldu mu? İşte ayrıntılar…

Trabzon’da “15. Uluslararası Sanat Günleri” söyleşilerle devam etti

Trabzon’da “15. Uluslararası Sanat Günleri” söyleşilerle devam etti