Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Kanepeler, Evdeki En Büyük Mikrop Yuvalarından Biri Olabilir!

Ev temizliği konusunda genellikle banyo ve tuvaletlere odaklanılır ancak yapılan yeni bir araştırma, kanepelerin evdeki en büyük mikrop kaynaklarından biri olabileceğini ortaya koydu.

Kanepeler Ölü Deri Hücreleri ve Yiyecek Artıklarıyla Dolu!

Melbec Mikrobiyoloji ve Kanepe Kulübü tarafından yapılan bir çalışma, evdeki kanepe yüzeylerinin 100 santimetrekarelik alanda ortalama 508.883 bakteri barındırdığını gösterdi. Bu bakteriler genellikle ölü deri hücreleri ve yiyecek artıklarıyla ilişkilendiriliyor. Karşılaştırma yapıldığında, benzer bir alandaki tuvalet oturağında yalnızca 6.800, çöp kutularında ise 6.000 bakteri tespit edildi.

Kanepe Temizliği Önemli!

Araştırmacılar, kanepelerde sadece bakteriler değil, aynı zamanda maya, küf ve E. coli gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek patojenlerin de bulunduğunu belirtti. En temiz kanepe, şaşırtıcı bir şekilde küçük bir çocuğu olan bir aileye aitti. Ancak bu dahi tuvalet oturağından altı kat daha kirliydi.

Kanepeler Günlük Temas Yüzeyleridir!

Çalışma, kanepelerin yanı sıra çalışma masaları, dizüstü bilgisayarlar, televizyon kumandaları ve kapı kolları gibi günlük temas edilen eşyalarda da bakterilerin bulunduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, kanepelerdeki mikropları azaltmak için günlük silme işlemlerinin yanı sıra periyodik olarak derin temizlikler yapılması gerektiğini öneriyor.

Karbonat ile Temizlik Önerisi!

Sofa Club’ın İç Mekan Uzmanı Monika Puccio, kanepelerdeki bakterileri azaltmak için karbonatın etkili bir temizlik malzemesi olduğunu belirtti. Kanepe kumaşına karbonat serpip 20-30 dakika bekledikten sonra vakumlayarak temizlik yapmanın mikropları azaltmada etkili olabileceğini söyledi.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.