İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Lahor’da Patlama: Pakistan ve Hindistan Arasındaki Gerilim Artıyor

Pakistan’ın Lahor kentinde Perşembe sabahı duyulan bir patlama sesi, görgü tanıkları ve yerel medya tarafından doğrulandı.

Hindistan’ın Pakistan’daki çeşitli hedeflere yönelik saldırılarının ardından gelen bu patlama, iki nükleer güç arasındaki gerilimi artırdı ve yeni bir askeri çatışma korkusu ortaya çıktı. Ancak patlamanın nedeni hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Hava Yolları Durdu: Uluslararası Şirketler Seferlerini İptal Etti

Hindistan’ın Pakistan’daki dokuz hedefi vurmasının ardından, Birleşik Havayolları ve Kore Havayolları gibi birçok uluslararası şirket seferlerini iptal etti veya rotalarını değiştirdi.

Yaklaşık on iki Hindistan havaalanı kapatıldı. Hava sahasındaki sıkışıklık nedeniyle Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt üzerinden uzun uçuş rotaları oluşturuldu.

Bu durum, Pakistan hava sahasında 57 uluslararası uçuşun gerçekleştiği bir anda ulaşımı olumsuz etkiledi. Başbakan Şahbaz Şerif’in ofisinden yapılan açıklamada, Hindistan’ın ticari uçakları tehlikeye attığı belirtilerek, can güvenliğini riske soktuğu ifade edildi.

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı ise Pakistan’ın bu açıklamalarına yanıt vermedi ve her iki ülke de hava sahalarını kapatma kararı almıştı.

Uluslararası hava yolu şirketleri arasında Lufthansa gibi bazıları da Pakistan hava sahasından uzak durmayı tercih etti. Havacılık danışma grubu OPSGROUP, Pakistan’ın hava sahasını tamamen kapatabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Onlarca Kişi Hayatını Kaybetti

Sınırda başlayan çatışmalarla birlikte her iki ülkeden onlarca sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

İslamabad, saldırılar ve sınır ötesi bombardımanlarda en az 31 sivilin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Hindistan ise 13 sivilin yaşamını yitirdiğini, 59 kişinin yaralandığını duyurdu. Lahor’un Hindistan sınırına yaklaşık 25 kilometre uzaklığında yaşayan Ali Aftab, yaşanan olayları anlattı.

Dünya ise gerilimi dikkatle takip ediyor ve barış çağrıları yapıyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, taraflara itidal çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ise ihtiyaç halinde iki ülkenin yanında olacağını belirtti.

Türkiye, Keşmir’deki terör saldırısının uluslararası bir komisyon tarafından araştırılması gerektiğini savunarak bölgedeki gerilimi azaltma çabalarına destek verdi.

Neler Olmuştu?

Hindistan, Pakistan’daki “terörist altyapıları” vurduğunu açıkladı. Pakistan ise bu suçlamaları reddetti ve füze saldırılarına yanıt vereceğini belirtti. Beş Hint savaş uçağının düşürüldüğü bilgisi yayıldı ancak Pekin’deki Hindistan Büyükelçiliği, bu haberlerin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Related Posts

Meclis’te ‘AYM’ tartışması: ‘23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz’

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, “23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz. Anayasa Mahkemesi size yol gösteriyor nasıl yapılacağını tarif ediyor. Ama keyfiliği, kul hakkı yemeyi herkesten fazla öğrendiniz” dedi.

Deprem bağışlarını faize yatırdılar

İki otomobil üreticisinin bağışladığı 860 bin Euro’yu depremzedelere ulaştırmak yerine faize yatıran Kızılay İstanbul şubesi için suç duyurusu yapıldı. Gazze yardımları bile yollanmamış.

İsrailli yedek askerlerin yüzde 12’si travmatik bozukluk yaşıyor

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Ulusal Stres ve Dayanıklılık Merkezi Müdürü Yair Bar-Haim öncülüğündeki Tel Aviv Üniversitesi’nden bir ekip, Gazze’de çatışmalara katılan İsrail askerleri hakkında bir araştırma yaptı. Araştırma, İsrail’in …

Instagram yöneticisi Adam Mosseri, Washington’da “tekelleşme” suçlamasıyla hakim karşısında

Instagram yöneticisi Adam Mosseri, Washington’da “tekelleşme” suçlamasıyla hakim karşısında

Özgür Özel canlı yayında cevapladı: Dikkat çeken ‘çelik yelek’ yanıtı

CHP lideri Özgür Özel, canlı yayında kendisine saldırıyla ilgili ‘çelik yelek var mıydı üzerinizde’ sorusunu yanıtladı. Özel, aynı zamanda saldırıya ilişkin “O adam iki saat boyunca orada oturuyor, elini kolunu geriyor. Ben beklenmedik şekilde 18 dakika geç çıktım. İl Başkanımız da giremedi oraya. 18 dakika boyunca beklemiş” ifadelerini kullandı.

Meclis’te kabul edildi: Bunu yapan 15 bin lira ceza ödeyecek

112’ye yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaların artırılmasını da öngören kanun teklifi, TBMM’de kabul edildi. Teklife göre; 112 Acil Çağrı Merkezi’ni meşgul etmek amacıyla arayarak görevlilerle konuşan veya ısrarla çağrı bırakanlara uygulanan idari para cezası 250 liradan 1500 liraya yükseltildi. Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbarın asılsız olduğunun olay yerine giden ekiplerce tutanakla tespit edilmesi halinde ise 15 bin lira idari para cezası verilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir