Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.

Hindistan’da fabrikada reaktör patlaması: 10 kişi öldü

Hindistan’ın Telangana eyaletinde bir kimya fabrikasında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetti.

Görüntüyü Türkiye’den balıkçılar çekti: Ünlü turizm şehrinde devasa balina

Antalya’nın Manavgat ilçesi Side açıklarında ava çıkan 4 amatör balıkçı, kıyıdan yaklaşık 7-8 kilometre uzakta devasa bir balinayla karşılaştı. Balıkçılar, su yüzeyinde seyreden balinayı fark ederek bu nadir anları cep telefonlarıyla görüntüledi.

Diyarbakır’daki ‘kız kaçırma’ kavgası can aldı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde akraba aileler arasında kız kaçırma meselesi nedeniyle çıkan silahlı kavgada Yasemin Budak (44) öldü. Olaya ilişkin 2 şüpheli gözaltına alındı.

Başbakan’ın telefonundaki gizli fotoğraflar açığa çıktı, yüzbinlerce kişi sokağa döküldü

Bangkok’ta binlerce kişi, sızdırılan bir telefon görüşmesiyle orduyu eleştirdiği ortaya çıkan Başbakan Paetongtarn Shinawatra’nın istifasını istedi. Ekonomik kriz ve koalisyon gerilimiyle sarsılan hükümete karşı düzenlenen protesto boyunca yüzbinler sokağa döküldü.