Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya

Uyku Kalitesini Etkileyen Bahar Alerjileri

Son yıllarda çocukları olumsuz etkileyen alerjik hastalıklarda önemli bir artış yaşanıyor. Bahar alerjisinin en önemli nedeni polenlerdir ve bu alerjik reaksiyonlar genellikle deride, gözlerde, burun içinde, boğazda ve akciğerlerde görülür. Polenlerin yanı sıra ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan tüyleri de bahar aylarında alerjilere sebep olabilir.

Bahar alerjisi uzmanlarına göre, bahar alerjisi çocukların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu alerjiye sahip çocuklarda uyku kalitesinde düşüş, dikkat dağınıklığı, okul performansında azalma, huzursuzluk, yorgunluk gibi sorunlar sıkça görülebilir. Bu nedenle bahar alerjisi tedavisine zamanında başlanması ve yaşam alışkanlıklarında gerekli önlemlerin alınması önemlidir.

Bahar Alerjisinin Yaygınlığı Ülkemizde de Artıyor

Bahar alerjisi dünyada ve ülkemizde oldukça yaygın bir sorundur. Ülkemizde yaklaşık olarak her 3 çocuktan biri alerjik bir hastalığa sahiptir. Alerjik nezle, astım, atopik dermatit ve göz alerjisi gibi rahatsızlıklar da çocuklarda sıkça görülmektedir.

Bahar alerjisinin belirtileri vücudun etkilenen bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, göz kızarıklığı, kaşıntı, astım belirtileri gibi farklı belirtilerle karşılaşmak mümkündür.

Bahar Alerjisi İçin Alınabilecek Önlemler

Bahar alerjisine karşı çocuklar için alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Polen mevsiminde, sabah erken saatlerinde evde pencereleri kapalı tutun.
  • Polenlerin en yoğun olduğu saatlerde çocuğunuzu dışarı çıkarmamaya özen gösterin.
  • Çocuğunuzu dışarı çıkarken şapka ve güneş gözlüğü takarak polenlere maruz kalmasını engelleyin.
  • Dışarıdan geldikten sonra yüz ve ellerini yıkayarak polenleri temizleyin.
  • Çocuğunuzun kıyafetlerini eve gelir gelmez değiştirin ve dışarıda kurutmamaya özen gösterin.
  • Evinizi sık sık Hepa filtresi olan vakumlu süpürge ile temizleyin.

Bahar alerjisi tedavisi, belirtiler üzerine odaklanarak planlanmalıdır. Göz alerjilerinde damlalar, burun alerjilerinde spreyler, astımda solunum yoluyla verilen ilaçlar etkili olabilir. Tedavinin aksatılmaması ve belirtiler düzelene kadar devam ettirilmesi önemlidir.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.