Ford’un 3 poplüler modelinden üzen haber: Büyük zam geldi

Ford, Yeni Gümrük Tarifeleri Sonrasında Meksika’dan Üretilen Modellerin Fiyatlarını Artırdı

Ford Motor Company, ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni gümrük tarifelerinin ardından Meksika’da üretilen üç popüler modelinin fiyatlarını artırdı. 2 Mayıs tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu artış, Mustang Mach-E, Maverick pickup ve Bronco Sport modellerinin bazı versiyonlarını etkiliyor. Artış oranları model bazında değişmekle birlikte, 2.000 dolara (77 bin TL) kadar çıkabiliyor.

Ford’un sözcüsüne göre, zamlı fiyatlar sadece 2 Mayıs’tan sonra üretilen araçlar için geçerli olacak. Bu araçların bayilere Haziran sonuna kadar ulaşması bekleniyor. Şirket, fiyatların artmasında yıl ortası güncellemelerinin etkili olduğunu ancak yeni gümrük vergilerinin de rol oynadığını belirtti ve “Vergilerin tamamını müşterilere yansıtmadık” dedi.

Euronews’te yer alan habere göre, Ford’un alınan kararı, Trump’ın başlattığı ticaret savaşının sektöre maliyetini açıkça ortaya koyuyor. Şirket, bu politikaların 2025 yılına kadar olan ek maliyetinin 2,5 milyar dolar olacağını duyurdu ancak bu yükü 1 milyar dolara kadar düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Şirketlerin Gümrük Tarifeleri Karşısındaki Durumu

General Motors rakip Ford’a göre, gümrük tarifelerinin 4 ila 5 milyar dolar arasında bir maliyet oluşturacağını belirterek, bu maliyetin en az yüzde 30’unu telafi etmeyi hedeflediklerini duyurdu.

Ford’un hisseleri, alınan kararın ardından %1,7 düşüşle 10,26 dolara kadar geriledi. Şirket, bazı modeller için 4 Temmuz hafta sonuna kadar geçerli özel indirim programları süreceğini belirtti.

Otomotiv sektöründe belirsizliklerin hakim olduğu bir dönemde, yüksek gümrük vergileri otomotiv sektörünü derinden etkilemeye devam ediyor. Ford’un ABD’de %79’a kadar yerel üretim yüzdesiyle rakibi General Motors’un önüne geçmesine rağmen, uygun fiyatlı modeller hala Meksika’dan ithal ediliyor, özellikle Maverick modeli önemli bir yer işgal ediyor.

Diğer yandan, bazı markalar (örneğin BMW) Temmuz ayından itibaren vergi indirimlerini beklerken, bazı üreticiler (örneğin Porsche ve Audi) fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

Related Posts

BYD Meksika yatırımını askıya aldı

Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi BYD Meksika’da büyük bir fabrika kurma planlarını rafa kaldırdı. BYD, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikalarından kaynaklanan jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle Meksika’da büyük bir fabrika kurma planını beklemeye aldığını duyurdu. 

Sermaye Piyasası Kurulu 8 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 8 şirketin borçlanma aracı ihracı başvurusunu, 3 şirketin bedelli sermaye artırımı başvurusunu, 1 şirketin bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu ve 2 şirketin tahsisli sermaye artırımı başvurusunu onayladı.

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

Kimya sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla zirvede

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün ihracatının haziranda yüzde 18 artarak 2,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı