DEHB, yaşamı kısaltabilir mi? Yeni bulgular ortaya çıktı

DEHB Tanısı Alan Yetişkinlerin Yaşam Süresi Daha Kısa Olabilir

Birleşik Krallık’ta yapılan geniş kapsamlı araştırmaya göre, DEHB tanısı almış yetişkinlerin, tanısı olmayanlara göre ortalama 4,5 ila 11 yıl daha kısa yaşadığı ortaya çıktı. Bu bulgu, DEHB’li bireylerin sağlık hizmetlerine daha az erişebildiği ve ruh sağlığı sorunlarıyla karşılaşma riskinin daha yüksek olduğu gerçeğiyle ilişkilendirildi.

Neden DEHB’li Bireyler Daha Kısa Yaşıyor?

Araştırmacılar, erken ölümlerin arkasındaki sebepleri netleştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Ancak DEHB’li bireylerin daha yüksek intihar riskine sahip oldukları ve sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklara daha yatkın oldukları bilinmektedir. Bu faktörler, yaşam süresini olumsuz etkileyen önemli risk unsurları arasında yer almaktadır.

Yapılan yeni araştırma, DEHB’nin yaşam süresi üzerindeki etkisini göstermesine rağmen bazı sınırlılıklara sahiptir. Çalışma, etnik köken ve sosyoekonomik durum gibi diğer önemli faktörleri tam olarak göz önünde bulundurmayabilir. Ayrıca, DEHB’nin diğer sağlık sorunlarıyla birlikte görülme sıklığı ve tedavinin etkisi gibi konular da araştırmanın kapsamı dışında kalabilmektedir.

Related Posts

Sadece 5 tanesi kabızlığı bitiriyor! Bu kuruyemiş bağırsakları jet gibi çalıştırıyor

Kabızlık, birçok kişinin sessizce mücadele ettiği ama günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen yaygın bir sorun. Müshil kullanmadan, doğal yollarla çözüm arayanlar için ise etkili ve kolay bir alternatif var. Üstelik sadece 5 tanesini yemek yeterli!

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.