Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan için taziye mesajı

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan’a Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiasına başsağlığı diledi.

Gazeteci, kaligrafi sanatçısı ve ressam Etem Çalışkan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Çalışkan’ın ailesine baş sağlığı diledi. Erdoğan, “Dün vefat haberini üzüntüyle aldığımız, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, kaligrafi sanatının usta ismi Etem Çalışkan’a Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Etem Çalışkan kimdir?

Mersin’in Tarsus ilçesinde 1928’de dünyaya gelen Çalışkan, Mersin Lisesi’nin ardından Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu.

Etem Çalışkan, hattat Emin Barın ve ressam Sabri Berker‘in öğrencisi oldu, Anıtkabir kitabelerinin yazılışında Emin Barın

Etem Çalışkan, 1954’te sanat öğrenciliğini sürdürürken gazetecilik mesleğine yöneldi. Gazeteciliğe Yeni Sabah Gazetesi’nde ressam ve kaligraf olarak başlayan Çalışkan, Ankara’da Zafer ve Öncü, İstanbul’da ise Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalışıp 1982’de emekli oldu.

Emekli olduktan sonra Milliyet gazetesine “Türk Büyükleri”ni, Sabah gazetesine “Yunus Emre Divanı”nı hazırlayan usta sanatçı, 1981’de Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paralarını tasarladı.

Güneş gazetesi için Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini yazan Çalışkan, çizerlik hayatı boyunca çeşirli çizgi röportajların yanı sıra Yapı Kredi Bankası’nın 10. yıl afişi, şükran belgeleri, diplomaları, madalyalarını da tasarladı.

Çalışkan, 1969’da Milliyet gazetesinin 10 Kasım sayısı için yaptığı Atatürk resminin altına Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasının son formunu da stilize etti.

Çalışkan, bu olayı şu sözlerle anlatmıştı:

“Portreyi tamamladım. Tek başına eksik duruyordu kompozisyon. Bunu daha dinamik ve hareketli hale getirmek için Atatürk’ün el yazısına uzak düşmemek üzere bu imzayı attım.”

“Çalışmak cennetin kapısıdır, anahtarıdır”

Bir röportajında eserlerini hazırlarken zamandan etkilendiğini dile getiren Etem Çalışkan, sanatın belli kurallar içine hapsedilmeyeceğine dair şunları kaydetmişti:

“Benim çalışmalarım kurallar içinde kuralsızlıktır, biraz özgürlüktür. Açıkçası sanatçı da özgürdür. Düşüncesinde de konuşmasında da her şeyinde sanatçı özgürdür. Onu bağlayıcı hiçbir şey yoktur. Sanatçıya bu özgürlüğü veren sanattır. Sanat kurallar içine hapsedilmiş değildir. Ölünceye kadar çalışacağım. Çalışmak cennetin kapısıdır, anahtarıdır. Her insan yeteneklidir. Ama o yetenek bir bedensel varlık da ister. Sanatçı olmak bir yaratılıştır. Mesela Aşık Veysel, Beethoven, birinin gözü görmez, birinin kulağı duymaz. Kulağı duymayan beste yapar, orkestra yönetir. Gözü görmeyen Aşık Veysel sözleriyle, şiirleriyle renkler bezer, tablolar yapar. Renkleri, kokuları anlatır. Ama gözleri görmez, işte sanat budur. Göz görmese de kulak duymasa da benim gibi az duysa da sanat olur. Önce sevmek lazım. Genç, yaşlı herkesi sevmeyi bilmesi lazım. Ardından sevgi kadar değerli olan çalışmak gelir. Sevgiyle, dürüst olarak çalışmak gelir.”

Etem Çalışkan, PTT Genel Müdürlüğü için Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın ifadesi olan tarihteki Türk Devletleri’nin pullarını hazırladı. Usta sanatçı, 1990’da ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayınlanan el yazması “Yunus Emre Albümü”nü kültür dünyasına kazandırdı.

Çalışkan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Ekim 1927’de Cumhuriyet Halk Fırkası kongresinde okuduğu “Nutuk” eserini el yazması olarak kaleme aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan 17 ciltlik eserin orijinali Başkent Üniversitesi Abdülrahim Tuncay Atatürk Müzesi’nde bulunuyor.

Çalışkan, 2005’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne, 2021’de ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görüldü.

Related Posts

Özgür Özel’den 32 anneye telefon: Aralarında dikkat çeken isimler de var

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 32 kadını arayarak anneler gününü kutladı. Özel’in aradığı kişiler arasında dikkat çeken isimler de yer aldı.

CHP PM üyesi Berkay Gezgin’in X hesabı kapatıldı!

CHP Parti Meclisi Üyesi Berkay Gezgin’in X hesabı askıya alındı.

Bakanlık yüz binlerce tapulu ev için yazı göndermeye başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, daire satış bedelinde usulsüz bildirim yapıldığı tespit edilen yüz binlerce gayrimenkul için alıcı ve satıcı adreslerine tebligat göndermeye başladı. İfade işlemlerinin ardından usulsüzlük tespit edilen satışlarda, gerçek bedel ile beyan edilen bedel arasındaki fark faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Zafer Partili Şehirlioğlu’ndan Diyarbakır’da konuştu: Bizim için Diyarbakır neyse Edirne de odur

Zafer Partisi Genel Başkan Vekili Ali Şehirlioğlu, “Bizim için Diyarbakır neyse Edirne de odur. İzmir neyse Hakkari de odur.” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, PKK’nın topladığı kongrenin sonuçlarına mahkum edenlere yazıklar olsun”

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, terör örgütü PKK’nın kongresini topladığına yönelik açıklamasını değerlendirirken, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, PKK’nın topladığı kongrenin sonuçlarına mahkum edenlere yazıklar olsun” dedi.

Ünlü şirket bayram öncesi 10 bin kişiyi işten çıkaracak. Küçülmeye gidiyorlar

Şirketin yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de 5 bin olmak üzere toplamda 10 bin kişinin işine son vereceğinin belirtildiği açıklamada, “Şirket, operasyonel verimliliği, satış ve dolaylı departmanlara odaklanarak kapsamlı gözden geçirecek ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir