Bu ülkede halk paralarını gömüyor: Bu alışkanlık milyarlarca euroyu heba etti

Portekiz Merkez Bankası’nın nakit operasyonları bölüm koordinatörü Jose Luis Ferreira, “İnsanların paralarını saklama konusunda yaratıcılığının sınırı yok” diyerek, paranın gizlenmesiyle ilgili karşılaşılan zorluklara dikkat çekti. 

Ferreira, zamanla artan hasarlı banknotların, insanların paralarını saklamak için bulduğu farklı yöntemlerin bir sonucu olduğunu belirtti. Bu durum, banka için önemli bir operasyonel sorun teşkil etmekte ve gizli saklama yöntemlerinin, ekonomiyi ve nakit işlemlerini doğrudan etkileyebileceği bir gerçek olarak öne çıkıyor.

Kemirgenler tarafından tahrip edilmiş banknotlar

Örneğin, cebinde birkaç banknotla gömülen bir kişinin davası, Ulusal Adli Tıp Enstitüsü aracılığıyla Portekiz Merkez Bankası’na ulaşmış ve enstitü, paranın yıpranması nedeniyle ailesi adına geri iade edilmesini talep etmiştir. Ferreira, ıslak, yanmış ve kemirgenler tarafından tahrip edilmiş banknotlarla dolu bir şekilde, Fatima Tapınağı’na 15 kilometre mesafedeki Mira de Aire mağaralarının dibinde yüzlerce madeni para bulunduğunu belirtti. Bu paraların kurtarılması için itfaiyecilerin müdahalesi gerekmiş ve o kadar fazla para toplanmış ki, dokuz fıçı dolmuş.

Gömülü paralarda en sık görülen hasar nemden kaynaklanıyor. Bu nedenle geçen yıl Portekiz Merkez Bankası en sık görülen 19.983 adet 20 avroluk ve 11.933 adet 50 avroluk banknotu değiştirmek zorunda kaldı.

Agerpres’in haberine göre, Portekiz para otoritesinin nakit bölümünün başında 34 yıl görev yapan Ferreira, “her şeyi” gördüğünü belirterek, “Ancak mantık bundan çok daha geniş kapsamlıdır,” dedi. Doğal afetler de bu birimde faaliyetlerin artmasına neden oluyor; örneğin, Ekim 2017’de Portekiz’in merkezinde 220.000 hektardan fazla alanı yok eden orman yangınları, büyük miktarda banknotun değerlendirilmesine yol açtı. Ferreira, bu yangınların “değerlendirilecek büyük miktarda banknot ve önemli bir iş zirvesi” yarattığını ifade etti.

Otuz güvenlik kamerası ile izlenen açık bir odada yapılıyor

Zarar gören paralarını yenilemek isteyen vatandaşlar, ülke genelindeki dokuz Banco de Portugal şubesine başvurabiliyor. Ferreira’nın liderliğindeki birim, on iki kişiden oluşuyor ve bu birim, parayı analiz edip, durumuna göre yerine yenisinin konulup konulamayacağını değerlendiriyor.

Hasarlı madeni para ve banknotların incelemesi, çalışanların hiçbir koşulda yalnız bırakılmadığı ve otuz güvenlik kamerası ile izlenen açık bir odada yapılıyor. Her çalışan, mikroskop ve kızılötesi tarayıcılar kullanarak paraların durumunu kontrol ediyor. Eğer banknotun yüzeyi yüzde 50’si kadar sağlam kalmışsa, o banknot orijinal kabul edilir ve kazara hasar görmüşse, Portekiz Merkez Bankası tarafından değiştirilir. Ancak euro bölgesindeki tüm merkez bankaları için ortak olan bu kriterlere uymayan başvurular reddedilir ve nakit tedavülden çekilip imha edilir.

Related Posts

CHP’li Taşcıer: Çocuklarımızı sermayeye ve cemaatlere teslim etmeyeceğiz

Taşçıer, Bakan Tekin’in zorunlu eğitim konusundaki açıklamalarını eleştirdi

DEM Parti’den TBMM’de “Genel Görüşme” talebi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Kobani Davası’nda tutuklu bulunan diğer siyasetçiler hakkında AİHM kararlarının uygulanarak siyasetçilerin ”derhal serbest bırakılmaları için Meclis’te Genel Görüşme açılmasını” talep etti.

ABD’de bir köyü sel vurdu: 2’si çocuk 3 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin New Mexico eyaletinde sel meydana geldi. Yetkililer, selden etkilenen bir köyde 3 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

BP, 300 akaryakıt istasyonunu satıyor

İngiltere merkezli enerji devi BP, 2027’ye kadar 20 milyar dolarlık varlık satış planı kapsamında Hollanda’daki 300 petrol istasyonunu, Hollandalı akaryakıt dağıtım ve ticaret şirketi Catom’a satmak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı.

Bahçeli’nin “İmamoğlu davası canlı yayınlansın” mesajına Erdoğan’dan sürpriz destek

Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’in İBB davalarının canlı yayınlanması talebine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destek vermesinin ardından bir açıklama da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da açıklama geldi. Erdoğan, “Bana göre gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.

‘Hırsızlık’tan aranıyordu: Tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı

Kırıkkale’de “hırsızlık” suçundan hakkında 52 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonla evindeki tuvalet kapısının arkasında saklanırken yakalandı.