Aort yırtılmasında erken tanı hayat kurtarıyor

Aort Yırtılması Riski ve Sağlık Hayati Önem Taşıyor

Hastaneden yapılan açıklamada, Op. Dr. Sezer’in görüşlerine yer verilerek aort yırtılması riskine dair önemli bilgiler paylaşıldı. Op. Dr. Sezer, aort yırtılmasının önlenmesinde erken tanı ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının hayati önemde olduğunu vurguladı.

Ölümcül Bir Durum: Aort Yırtılması

Aort yırtılmasının, kalpten çıkan ana damarın iç ve orta katmanlarının ayrılmasıyla oluştuğunu belirten Sezer, durumun ölüm riski açısından son derece ciddi olduğunu ifade etti. Hastaların yüzde 90’ından fazlasının hayatını kaybettiğine dikkat çeken Sezer, müdahalenin önemini vurguladı.

Yüksek Tansiyon ve Risk Faktörleri

Sezer, aort yırtılmasının en önemli belirtisinin ani ve çok şiddetli göğüs ağrısı olduğunu belirtti. Risk faktörleri arasında 40-50 yaş aralığı, erkek cinsiyet, genetik bağ dokusu hastalıkları ve yüksek tansiyonun önemli rol oynadığını kaydetti.

Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları Önemli

Sezer, aort yırtılmasının tedavisinde cerrahinin önemine değindi. Ayrıca, kalp krizi ve kalp-damar hastalıklarından korunmada sağlıklı yaşam alışkanlıklarının önemini vurgulayarak, günlük tempolu yürüyüşlerin kalp sağlığına katkı sağladığını belirtti.

Aile öyküsünde genç yaşta kalp damar hastalığı bulunan bireylerin düzenli taramalardan geçmesi gerektiğini dile getiren Sezer, genetik yatkınlığın hastalık riskini artırdığını vurguladı.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.