Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘HPV Aşı Uygulaması’yla bin 800 kadın ilk doz aşısını oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin HPV Aşı Uygulaması İle Bin 800 Kadın Koruma Altına Alındı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ekim 2024’te başlattığı HPV Aşı Uygulaması ile toplum sağlığını desteklemeye devam ediyor. Destek kapsamında sosyal destek alan 9-30 yaş arasındaki bin 800 kadın ve kız çocuğuna ilk doz ücretsiz HPV aşısı uygulandı. Projeye en fazla başvuru sırasıyla Mamak, Keçiören ve Çankaya ilçelerinden geldi. 15 yaş altı çocuklara iki doz, 15 yaş üzeri bireylere ise üç doz aşı yapılırken, aşılar Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız sistemi üzerinden kayıt altına alınıyor.

Türkiye’de yerel yönetim düzeyinde ilk kez uygulanan ücretsiz aşı desteği; İstanbul, İzmir, Mersin ve Muğla gibi diğer belediyelerin de benzer çalışmalar başlatmasına öncülük etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, projeyi bir yılın sonunda değerlendirerek devamına karar verecek.

“Projemiz diğer büyükşehir belediyelerine de ilham kaynağı oldu”

ABB Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, projeye ilişkin olarak, “Şu ana kadar bin 800 kişiye birinci doz aşılarını yaptık. Aşı üç doz halinde uygulanıyor. 15 yaş altı çocuklarımıza iki doz aşı yapılıyor. Proje, Türkiye’de hem yerel yönetimlerde hem kamu yönetiminde bir ilk olma özelliği taşıyor. Projemiz diğer büyükşehir belediyelerine de ilham kaynağı oldu. İstanbul, İzmir, Muğla, Aydın, Mersin, Adana gibi birçok belediye ve ilçeden yetkililer buraya gelerek uygulamayı yerinde inceledi” dedi.

Ünsal, HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Tip-1 diyabet sensörü ve SMA testinde olduğu gibi HPV aşısının da ulusal aşı programına dâhil edilip Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödeme kapsamına alınmasını ümit ediyoruz. İnşallah bunu da başaracağız” dedi.

“Hiç tedirgin edici bir yan etkisi yok”

Proje, Gazi Üniversitesi iş birliğiyle yürütülüyor. Aşı uygulamaları, tıbbi kayıtlar ve yan etki takipleri titizlikle gerçekleştiriliyor. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, projeyi, “Kadınları ve kız çocuklarını kanserden koruyacak bilimsel bir başarı” olarak değerlendirdi ve şunları söyledi:

“Kapsamlı ve güzel bir proje oldu. HPV aşısı, yüzde 95’in üzerinde etkili. Bu müthiş bir şey. Dünyada erişkinlerin yüzde 85’i 35 yaşına geldiğinde HPV ile karşılaşıyor. Dünyada her iki dakikada bir kadını kaybettiğimiz, Türkiye’de her gün 7 kadının yeni teşhis aldığı ve 3 kadının öldüğü bir kanseri yüzde 95 önleyen bir aşıyı yaptık. Dünyada 270 milyon doz uygulananmış bugüne kadar. Hiç tedirgin edici bir yan etkisi yok. Çok etkili ve emniyetli bir aşı uyguladık.”

“Aşıladığımız grupta üniversite mezunları ve lise öğretiminde olanlar büyük çoğunlukta”

Prof. Dr. Şenol, projeye katılanların çoğunluğunun daha önce ücretsiz olmadığı için aşı yaptıramadığını belirterek, “15 yaş altı 250 kız çocuğuna, 15 yaşın üzerinde bin 500’den fazla kişiye uyguladık. Ben buna bilimin fıtratı derim, bilmenin borcu derim. Bu benim için müthiş bir şey. Çünkü bu kadınlar kanser olmayacak, bu kız çocukları kanser olmayacak. Bunu söylerken bile tüylerim diken diken oluyor. Aşıladığımız grupta üniversite mezunları ve lise öğretiminde olanlar büyük çoğunlukta. Eğitim ve karşılıklı güven ilişkisi bence dünyaya bilimin bir armağanı olan böyle bir aşının yerini bulması için çok önemli bir gelişme. Ankara Büyükşehir Belediyesinin sosyal koruma bakımından en az güvenli su sağlamak kadar önemli bir işlev yaptığını düşünmekteyim” diye konuştu. (ANKA)

Related Posts

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanı uyardı: ‘Düşük ve orta gelirli ülkelerde astım artıyor’

Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Gazi Gülbaş son yıllarda gelir düzeyi düşük-orta ülkelerde astım vakalarında artış gözlemlendiğini ifade ederek, “Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırır ve hayat kurtarır” dedi.

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir