Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’nın İhracat Beklentileri Nisanda Düştü

Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anket sonuçları, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklandı. Mart ayında eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Bu durum, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine ulaştı.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerine yer verdi. Wohlrabe, bu belirsizliğin durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.

Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini bekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 20 Ocak’ta başladığı başkanlık görevinin ardından 2 Nisan’da Avrupa Birliği’ne yönelik yüksek cezai gümrük vergilerini açıklaması, ticarette belirsizliği artırmıştı. Analistlere göre, Trump’ın korumacı politikaları, Almanya’nın ABD’ye yaptığı ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Almanya, ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu ABD’ye gerçekleştiriyor.

Alman Ekonomisi ve Zorluklar

Tarife savaşları ve Trump’ın politikalarının küresel ticarete etkileriyle ilgili endişeler artarken, analistler, Alman ekonomisinin büyümesinde Trump’ın gümrük vergisi politikasını “özel bir risk” olarak görüyor. Almanya’nın imalat sektörüne büyük oranda bağımlı olması, üretimdeki zayıflık nedeniyle ekonominin kırılganlığını artırıyor.

Ülke ekonomisi, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daraldı ve art arda ikinci yıl küçüldü. Almanya, rekabetin artması ve yapısal sorunlar nedeniyle ekonomik büyümesini frenliyor. Ülke, son iki yıldır büyüme gösteremeyen tek G7 ekonomisidir.

Alman hükümeti, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının küresel ticaret gerginliklerine etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0’a düşürdü. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üç yıldır art arda büyüme gösterememiş olacak.

Related Posts

Küresel ticaret finansal istikrara yönelik risklerin başında geliyor

ABD Merkez Bankası (Fed), küresel ticaret, politika belirsizliği ve ABD’nin borcunun sürdürülebilirliğinin, finansal istikrara yönelik en önemli riskler olarak görüldüğünü bildirdi.

Bayraktar TB3’te bir ilke imza atıldı! Yeni bir eşik atlandı

Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3’ün gemiye iniş-kalkış testlerine 4. prototip katıldı ve bir ilke imza atıldı.

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

PPK toplantı özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki beklenen etkileri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmekle birlikte, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde enflasyon beklentileri bir miktar artmıştır. Bu çerçevede küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirim süreçlerinde temkinli yaklaşımlarını sürdürecekleri beklenmektedir.” denildi.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 18 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 931 milyon dolar azalışla 146 milyar 557 milyon dolara geriledi.

Borsa günün ilk yarısında geriledi: Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,1 değer kaybederek 9.481,33 puana indi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir