Son 10 yılda enflasyonu en çok hangi kesim hissetti?

2024 Yılı Enflasyonu Yüzde 44,38 Olarak Açıklandı

2024 yılı enflasyon oranı %44,38 olarak duyuruldu. Bu yıl ücret zamlarıyla birlikte gelen enflasyon sonrasında asgari ücrette %30’luk bir artış gerçekleşti. Emekli ve memur zamları da belirlendi. Ancak özellikle dar gelirli ve sabit gelire sahip olanlar, enflasyonun duyurulmasının ardından TÜİK verilerine göre hissedilen enflasyon konusunda tartışmaları gündeme getirdi.

Hissedilen Enflasyon

TÜİK’in 2023 yılına ait Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerine göre, gelir seviyesine bağlı olarak harcamaların da değişmesi nedeniyle hissedilen enflasyon farklılık gösteriyor. Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın yazısında belirtildiği gibi:

“Son yıllarda hissedilen enflasyon, verilerin daha fazla tartışılmasına neden oluyor. En düşük gelir grubuna sahip olan %20’lik kesim daha fazla gıda harcaması yaparken, en çok gıda harcaması yapan kesimin emekliler olduğu görülüyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışa karşı dar gelirli kesimin daha hassas olduğunu gösteriyor.

En yüksek gelire sahip kesim ise gıdadan daha fazla taşıma harcaması yapmak zorunda kaldığı için bu alandaki fiyat değişimlerine karşı daha hassas hale geliyor.


Son Bir Yılda Enflasyonu En Çok Kim Hissetti

Gelir gruplarına göre, son bir yılda %44,38 olarak açıklanan enflasyonu en fazla hisseden grup dar gelirli kesim oldu. En düşük gelire sahip %20’lik kesimin tüketim harcamalarına göre, TÜFE verilerindeki harcama kalemleri hesaplandığında enflasyonun yaklaşık 5 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Böylece en düşük gelir grubunun enflasyonu %49,28’e ulaşırken, gelir seviyesi arttıkça hissedilen enflasyon oranının azaldığı görüldü.

En yüksek gelir seviyesine sahip %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı ise %45,03 olarak gerçekleşti.


Hanehalkının gelir kaynağına göre tüketim harcamalarının dağılımında en yüksek enflasyonu hisseden grup emekliler oldu. Emekliler, 5 puan daha fazla enflasyona maruz kalırken, ücretlilerin enflasyon oranı %46, gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanların hissettiği enflasyon %45,60 ve girişimcilerin hissettiği enflasyon ise TÜFE’nin altında kalarak %44,36 olarak gerçekleşti.

%20’lik gelir gruplarına göre son 10 yılda (2023 tüketim harcamaları baz alınarak), enflasyonu en fazla hisseden yine en düşük gelirli kesim oldu. 10 yıllık süreçte TÜFE endekslerindeki değişim %983,70 olurken, en düşük gelirli %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı %1.054 olarak gerçekleşti.

En yüksek gelire sahip kesimin 10 yılda hissettiği enflasyon ile TÜİK TÜFE arasındaki fark yaklaşık 25 puan iken, en düşük gelire sahip kesimde bu fark 70 puan oldu.

(ALINTI)

Related Posts

Enerji, gıda ve altını hesaplamadan çıkarınca Bakan Bolat’a övünmek kaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, TÜİK’in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Enflasyonda yıl sonunda yüzde 20’li rakamları görme yolunda büyük bir aşama kaydedildiğini vurgulayan Bolat, 13 aydır …

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 68,68

Kimya sektörü 2,6 milyar dolarlık ihracatla zirvede

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün ihracatının haziranda yüzde 18 artarak 2,6 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Otomotiv satışlarında yeni rekor: Yıllık bazda yüzde 11 arttı

Emekliler ülke genelinde eyleme gidiyor

Tüm Emeklilerin Sendikası, 3 Temmuz’da enflasyon açıklandıktan sonra ülke genelinde eyleme gitme kararı aldı. İşte il il saat saat eylem yapılacak bölgeler…

Küresel piyasalarda kritik gün: Gözler ECB forumunda!

Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz’deki zirvesi küresel piyasaların odağına yerleşti. ABD’nin Japonya ve Kanada’ya yönelik sert adımları, belirsizlikleri artırırken; Powell, Bailey ve Ueda’nın açıklamaları yatırımcıların yönünü belirleyecek.