Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Yemek bozukluğu sonucu kişinin hızla kilo kaybetmesiyle ortaya çıkan ‘Anoreksiya nervoza’, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği Eğitim ve İdare Sorumlusu Prof. Dr. Esra Çöp tarafından psikiyatrik bir bozukluk olarak tanımlandı. Prof. Dr. Çöp, bu sorunun kilo almaktan aşırı korkma, aşırı kilolu hissetme ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışların eşlik ettiği bir yeme bozukluğu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu bozukluğun vücut sağlığını olumsuz etkileyerek gelişim geriliğine ve beden algısının bozulmasına neden olabileceğini vurguladı.

‘KADINLARDA 10 KAT DAHA FAZLA’

Prof. Dr. Esra Çöp, hastalığın genellikle ergenlik döneminde ve özellikle 14-18 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca, kadınların erkeklere göre bu hastalığı 10 kat daha fazla yaşadığını ifade etti. Bu hastalığın nadiren küçük yaşlarda da görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Çöp, ergenlik döneminde vücutta yaşanan değişikliklerin bu durumu tetikleyebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Çöp, hastalığın ortaya çıkmasında ergenin kişilik özelliklerinin, aile içi iletişimin, sosyal medyanın etkisinin ve yaşadığı travmaların rol oynadığını belirtti. Ayrıca, sosyal medyada yaratılan idealize edilmiş beden algısının çocukların yeme alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini ve anoreksiya riskini artırdığını söyledi.

Uzmanlar, bu tür yeme bozukluklarıyla karşılaşan bireylerin bir psikiyatriste başvurması gerektiğini tavsiye ediyor.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.