YÖK duyurdu: ‘Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulacak’

Türkiye ve Suriye Arasında Yükseköğretim İş Birliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Suriye’nin yeniden inşasında yükseköğretim alanında destek sağlanması amacıyla Suriye Yükseköğretim Bakanı Mervan Halebi ile bir araya geldi. İki ülke arasında yükseköğretim alanında iş birliği protokolü imzalandı.

İmzalanan protokol kapsamında, Suriye üniversitelerinin altyapısının güçlendirilmesi, bilimsel araştırmalar için uygun bir ortamın oluşturulması, akademik uzmanlıkların paylaşılması ve bilimsel konferanslara katılım konularında çalışmalar yapılacak. Ayrıca, Suriyeli öğrencilerin Türkiye’den dönüşleri sonrasında eğitim hayatına uyumlarının kolaylaştırılması için çeşitli kararlar alınacak.

Akademik Yeterlilikler Karşılıklı Olarak Tanınacak

Ülkeler, yükseköğretim kurumları tarafından verilen akademik yeterlilikleri ve yükseköğretim kurumlarını, kendi hukuk sistemlerine uygun olarak karşılıklı olarak tanıyacaklar.
Türkiye’de eğitimlerini tamamlayan Suriyeli öğrencilerin Türk üniversitelerinden aldıkları belgeler doğrudan tanınacak.
İki ülke arasında üniversitelerin bilişim altyapılarının iyileştirilmesi için destek sağlanacak. Ayrıca, Suriye için YÖKSİS benzeri bir sistem kurulacak.
Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin Suriye’deki yükseköğretim kurumlarına geçiş yapmak istemeleri durumunda kolaylık sağlanacak.

‘Türkiye-Suriye Kardeş Üniversiteler Projesi’

  • Türkiye ve Suriye üniversiteleri arasında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde ortak diploma programları başlatılacak.
  • Suriye’nin ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmek amacıyla ortak bir ‘Türkiye-Suriye Üniversitesi’ kurulacak.
  • Türkçenin Suriye’deki yükseköğretim kurumlarında eğitim dili olarak yer alması konusunda çalışmalar yapılacak.
  • Her yıl düzenlenecek ‘Türkiye Suriye Üniversiteler Forumu’ ile iş birliği ve iletişim artırılacak.
  • Doktora seviyesinde eğitimlerini tamamlayan Suriye uyruklu Türkiye mezunları, Suriye üniversitelerinde akademisyen olarak istihdam edilebilecek.

Related Posts

İngiltere’den Rusya ve İran’a yönelik yeni hamle

İngiltere’de, ‘Yabancı Etki Kayıt Programı’ 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.

Hindistan’da fabrikada reaktör patlaması: 10 kişi öldü

Hindistan’ın Telangana eyaletinde bir kimya fabrikasında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetti.

Görüntüyü Türkiye’den balıkçılar çekti: Ünlü turizm şehrinde devasa balina

Antalya’nın Manavgat ilçesi Side açıklarında ava çıkan 4 amatör balıkçı, kıyıdan yaklaşık 7-8 kilometre uzakta devasa bir balinayla karşılaştı. Balıkçılar, su yüzeyinde seyreden balinayı fark ederek bu nadir anları cep telefonlarıyla görüntüledi.