Luksor Dikilitaşı’nın gizemi: Üzerinde bilinmeyen yedi yeni gizli mesaj bulundu

Luksor Dikilitaşı: Paris’in İkonik Simgelerinden Biri

Mısır tarihinin değerli bir mirası olan Luksor Dikilitaşı, Paris’in merkezinde yüzyıllardır görkemini koruyor. 3.000 yıl önce Firavun II. Ramses tarafından kırmızı granitten yapılan bu eşsiz eser, Place de la Concorde’da ziyaretçilerini ağırlıyor.

19. yüzyılda Mısır’dan Fransa’ya hediye edilen dikilitaş, altın varaklı piramit başlığıyla dikkat çekiyor. Üzerindeki hiyeroglifler, bilim dünyasının ilgisini çekiyor.

Paris-Sorbonne Üniversitesi’nden Mısır uzmanı Dr. Jean-Guillaume Olette-Pelletier, dikilitaşta keşfettiği yedi gizli mesajla eski Mısır kültürü hakkında derinlemesine bilgi sunuyor. Bu mesajlardan biri, hava tanrısı Amun’a adanmış ve “Amun’un ka-kuvvetini yatıştırın” şeklinde ifade edilmiş. Bu mesajın, tanrılara yapılan adakların önemine vurgu yaptığını belirtiyor.

Luksor Dikilitaşı’nın Serüveni

Luksor Dikilitaşı, Luksor Tapınağı’nda bulunan iki dikilitaştan birini oluşturuyor. 1830’larda Paris’e taşınan ve Place de la Concorde’da dikilen dikilitaş, Kral Louis-Philippe‘in emriyle yerleştirildi. Dört yüzünde hiyerogliflerle süslenen dikilitaş, Françoıs Chabas tarafından incelendi. Ancak Dr. Olette-Pelletier’in çalışmaları, eserde daha önce fark edilmemiş yedi gizli mesajı ortaya çıkardı.

Dr. Olette-Pelletier, Covid-19 karantinası sırasında dikilitaşı inceledi ve eserin detaylarını keşfetti. Uzman, dikilitaşın batı yüzünün sadece belirli kişiler tarafından görülecek şekilde tasarlandığını ve Ramses’in propagandasını içerdiğini belirtiyor.

Doğu Yüzündeki Detaylar

Dikilitaşın doğu yüzünde yer alan küçük boğa boynuzları, tanrısallığın gücünü temsil ediyor. Dr. Olette-Pelletier’in keşfettiği bu detaylar, geleneksel hiyeroglif uzmanlarının ötesine geçiyor. Luksor’daki ikiz dikilitaşın farklılıkları, bu eseri daha da gizemli kılıyor.

Montpellier Egyptology dergisinde yayımlanacak olan makale, Mısır tarihi ve kültürü üzerine yapılan çalışmalara yeni bir bakış açısı getirecek.

Related Posts

LG, OLED stratejisi ile gelirlerini artırdı!

LG Display, 2025 yılının ilk çeyreğinde üst üste ikinci kez faaliyet karı açıkladı. Şirket, OLED dönüşüm sürecine hız vererek hem gelirlerini artırdı; hem de operasyonel verimliliğini yükseltti. Açıklanan finansal verilere göre, LG Display ilk …

iPhone 17 ile birlikte, iPhone’larda 12 GB RAM dönemi başlıyor

Apple, iPhone 17 serisinde RAM kapasitesini artırmayı planlıyor. iPhone 17 Air, iPhone 17 Pro ve Pro Max modellerinde 12 GB RAM ile çoklu görev performansı ve Apple Intelligence’ın etkinliği üst seviyelere çıkarılabilir.

Huawei ICT Day 2025: Endüstriyel dönüşümde yeni adımlar İstanbul’da tartışıldı

Huawei, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiği ICT Day 2025 etkinliğinde, yapay zekâ, bulut bilişim, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerin sanayiye entegrasyonuna odaklandı. Etkinlik, sektör temsilcileri ve iş ortaklarını bir araya getirerek üç ayrı sektörel oturumla tamamlandı.

Robotları üzen ticaret savaşı: ABD-Çin gerilimi Optimus’u vurdu

Elon Musk, Tesla’nın insansı robot üretiminin Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşından olumsuz etkilendiğini söyledi.

Spotify Türkiye için acele etmiyor

Spotify yapay zekâlı çalma listesi özelliğini Türkiye hariç 50’ye yakın ülkede sunmaya başladı

Güneş ölüm tarihini çoktan seçmiş: Geri sayım başladı!

Toho Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada dünya güneşin enerjisini arttırması nedeniyle yaşanmaz bir hale gelecek. Gelişmiş teknolojiler güneşin ölüm tarihini de belirledi. Geri sayım başladı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir