Şizofreni hastalarının beyinleri daha hızlı yaşlanabilir






Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da Yapılan Araştırmaya Göre Şizofreni Hastalarının Beyinleri Daha Hızlı Yaşlanıyor

Avustralya’da yapılan yeni bir araştırma, şizofreni hastalarının beyinlerinde hızlı yaşlanma belirtileri olduğunu ortaya koydu. Bu durumun basit bir kan testiyle ölçülebilir olduğu belirlendi. Melbourne Üniversitesi’nden uzmanlar, şizofreni hastalarında sinir hücrelerinden elde edilen kandaki proteinler üzerine yapılan çalışmanın alanda benzersiz olduğunu vurguladılar.

Şizofreni ve Hızlanan Beyin Yaşlanması

Araştırmacılara göre, şizofreni hastalarının beyinlerindeki hızlanan yaşlanma süreci hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Şimdiye kadar şizofreninin, otizm, disleksi ve DEHB gibi nörogelişimsel hastalıklarla benzer şekilde, beyin gelişimindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu.

Çalışmada dikkat çekilen protein ise sinir hücrelerinden salınan ‘Nörofilament Hafif Zincir Proteini (NfL)’ oldu. Bu protein, nöronların hasar görmesi veya yaşlanması durumunda kana ve beyin omurilik sıvısına salınır. Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıklarda da bu proteinin düzeylerinde artış tespit edilmiştir.

Yapılan araştırmada, şizofreni hastalarında NfL düzeylerinin sağlıklı bireylere göre daha erken ve hızlı bir şekilde arttığı gözlemlendi. Bu durum, şizofreni hastalarının beyinlerinin biyolojik olarak kronolojik yaşlarından daha yaşlı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bipolar bozukluk yaşayan bireylerde benzer bir artış tespit edilmedi.

Yaşam Tarzı Faktörleri

Psikiyatrist Christos Pantelis, şizofreni hastalarının yaşam tarzının beyin yaşlanmasını hızlandırabileceğini belirtti. Sosyal izolasyon, fiziksel aktivite eksikliği, sigara ve madde kullanımı gibi faktörlerin hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı olumsuz etkilediğini vurguladı.

Pantelis, “Şizofreni hastalarının yaşam süresi genel nüfusa kıyasla 20-30 yıl daha kısadır. Bu durumun temel nedenleri arasında yaşa bağlı hastalıkların daha erken ortaya çıkması yer almaktadır. Yaşam tarzı, şizofreni hastalarında hızlı yaşlanmanın bir faktörü olabilir ancak yapılan çalışma bu hastalığın anlaşılmasında ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir” şeklinde konuştu.


Related Posts

Microsoft’un Xbox kararı sektörü salladı!

Microsoft, 2 Temmuz’da yaklaşık 9.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını açıklamasının ardınan en ağır darbeyi Xbox bölümü aldı. Şirketin bazı stüdyoları kapatma kararı ile birlikte, aralarında yıllardır geliştirilen projelerin de bulunduğu bir dizi …

Orman yangınlarına yapay zeka kalkanı

Orman yangınlarının yıkıcı etkileri, iklim değişikliğinin artan tehdidiyle birlikte her geçen yıl daha da büyüyor. Ancak bilim dünyasından gelen yeni bir gelişme, bu felaketle mücadelede umut vadediyor. Uluslararası bir araştırma ekibi, orman …

Google’ın yeni görsel üretim modeli Imagen 4 kullanıma açıldı

Yeni Imagen 4 Ultra yapay zeka modeli, daha hassas metin yönlendirmeleriyle çalışıyor ve firmanın iddiasına göre sıkıcı görsellerde büyük gelişme vaat ediyor.

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Spotify’a yakında HiFi desteği geliyor! Fazladan internet harcayacak

Spotify için birkaç yıl önce tanıtılan HiFi yani kayıpsız ses kalitesine yönelik yeni gelişmeler var. Uzun bir süredir beklenen HiFi altyapısının yakında Spotify için sunulması bekleniyor.

Genetik veri devinde kriz: Müşteriler bilgilerini sildirmek için yarışa tutuştu

Kişisel genetik test şirketi 23andMe, iflas koruma başvurusunun ardından büyük bir veri gizliliği kriziyle karşı karşıya. Şirketin geçici üst yöneticisi Joseph Selsavage’ın Kongre’ye bildirdiğine göre, 1.9 milyon kullanıcı, yani tüm müşteri tabanının …