Sağlık Okuryazarlığı Artırma Projesi SAHA’nın İlk Dersi Verildi

Sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi amaçlayan SAHA’nın ilk dersi Bakan Memişoğlu’ndan

ANKARA – Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmak ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmek için başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesindeki ilk derste 81 ilde 7 bin vatandaşa eğitim verdi.

Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin birinci basamakta güçlendirilmesini ve halkın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin açılışına katıldı. Açılış sırasında Türkiye genelinde başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesi de duyuruldu. Bakan Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmayı ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmeyi hedefleyen SAHA’nın ilk dersini verdi. 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ilk derste Bakan Memişoğlu, 543 kurum ve merkezde oluşturulan 567 sınıfta 7 bin vatandaşla buluştu.

“Bugün Sağlıklı Hayat Akademisi’ni başlatıyoruz”

“Sağlıklı Hayat Merkezi sayısını 2025 yılında 100’e çıkaracağız”

Türkiye genelindeki 286 Sağlıklı Hayat Merkezi’nde fizyoterapistinden diyetisyene, psikoloğundan diş hekimine, aile gelişimi ve çocuk gelişimi alanlarında ücretsiz hizmet verdiklerini belirten Memişoğlu, “Son 6 ayda 24 merkez açtık, 2025 yılında bunu 100’e çıkaracağız” dedi.

“Yiğit büyük bir kahramanlık örneği sergiledi”

Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’deki yangından sağ kurtulan ve arkadaşıyla birlikte insanları kurtarmak için geri döndükleri sırada alevler arasında kalarak hayatını kaybeden tıp fakültesi öğrencisi Yiğit Gençbay’ı rahmetle anan Bakan Memişoğlu, “Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği sergiledi. Biz sağlık çalışanları, kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış bireyleriz. Yiğit’in bu duyguları hissetmesi, yangından çıktıktan sonra geri dönüp birçok insanın hayatını kurtarması, aslında sağlık çalışanlarının hislerini ve insanlığı temsil ediyordu” şeklinde konuştu.

Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ise, Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin toplam 3 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu ve 2 bin 325 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, “Bu önemli merkez, beslenme danışmanlığından kronik hastalıklara, fiziksel aktiviteden kadın ve üreme sağlığına kadar çeşitli alanlarda hizmet sunacak” dedi.

“Hem sevinçli hem üzgünüz”

Açılışa katılan Yiğit Gençbay’ın annesi Serpil Gençbay da şunları söyledi:

“Yiğit Gençbay ve Alp Mercan, Kartalkaya’daki yangında sağ olarak kurtulmalarına rağmen tekrar otele girerek birçok insanı kurtardılar. İkisi de kahramandı, cesur yürekli gençlerdi. Son nefeslerine kadar mücadeleye devam ettiler. Yiğit’in adı en azından böyle bir merkezde yaşatılacak. Gelen herkes dua edecek. Yapamadığı doktorluğu, diğer meslektaşları burada devam ettirecek. Hem mutluyuz hem üzgünüz, ama onun adına yakışan bir yer oldu.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MUHAMMED MUSAB GÜMÜŞER – Sağlık

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.