Trump’tan tartışma yaratacak adım: Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptırım kararı verdi

Amerikan Başkanı Trump, Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine yaptırım uygulayan kararnameyi imzaladığını açıkladı. Trump, mahkemesin Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerini gayrımeşru şekilde hedef aldığını savundu.

Amerikan Başkanı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya savaş suçu işlediği gerekçesiyle çıkarılan tutuklama kararını kabul etmediklerini belirten Trump, şu ifadeleri kullandı:

“UCM, meşru bir dayanağı olmaksızın, ABD ve İsrail de dahil olmak üzere bazı müttefiklerinin personeli üzerinde yargı yetkisi iddia etmiş ve ön soruşturmalar açmıştır; ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı hedef alan asılsız tutuklama kararları çıkartarak yetkisini kötüye kullanmıştır. Her iki ülke de Roma Statüsü’ne taraf veya UCM üyesi olmadığı için UCM’nin ABD veya İsrail üzerinde herhangi bir yargı yetkisi bulunmamaktadır.”

Yaptırım kararnamesiyle Ceza Mahkemesi yetkililerinin Amerikan vizeleri ve ABD’de finansal işlem yapmaları bloke edildi.

UCM, geçen yıl kasım ayında, Gazze Şeridi’nde İsrail’in işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı İsrail Başbakanı Netanyahu ile o günkü Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

ABD’li yetkililer bu kararı tanımadıklarını ifade etmiş, bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri UCM’ye yaptırım uygulanmasını önermişti.

Related Posts

İngiltere’den Rusya ve İran’a yönelik yeni hamle

İngiltere’de, ‘Yabancı Etki Kayıt Programı’ 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe girdi.

AB’nin dönem başkanlığı önce Danimarka’ya sonra Rum Yönetimi’ne geçecek

AB’nin 6 ayda bir dönüşümlü olarak ülkeler arasında üstlenilen dönem başkanlığı 6 ay boyunca Danimarka’ya ardından da 1 Ocak 2026’da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçecek.

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

PKK’nın ne zaman ve nerede silah bırakacağı belli oldu!

Bir süredir terör örgütü PKK’nın silah bıraktığı görüntülerin kamuoyuyla paylaşılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken son olarak, PKK’nın sürece katkı amacıyla ‘iyi niyet göstergesi’ olarak basına açık törende silah bırakacağı öne sürüldü.

Hindistan’da fabrikada reaktör patlaması: 10 kişi öldü

Hindistan’ın Telangana eyaletinde bir kimya fabrikasında meydana gelen patlama ve sonrasında çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybetti.

Görüntüyü Türkiye’den balıkçılar çekti: Ünlü turizm şehrinde devasa balina

Antalya’nın Manavgat ilçesi Side açıklarında ava çıkan 4 amatör balıkçı, kıyıdan yaklaşık 7-8 kilometre uzakta devasa bir balinayla karşılaştı. Balıkçılar, su yüzeyinde seyreden balinayı fark ederek bu nadir anları cep telefonlarıyla görüntüledi.