Avrupa Birliği’nin yapay zeka yasağı devrede: Hangi alanlara engel getirildi?

Avrupa Birliği’nin, yapay zeka kullanımına aşamalı olarak katı kurallar getiren yasasının, yasaklı yapay zeka kullanımlarına ilişkin hükümleri bugün yürürlüğe girdi.

Bu çerçevede sosyal puanlama yapan, iş yeri ve eğitim kurumlarında duyguları belirleyen, internet veya kameralardan elde edilen yüz görüntülerinden veri tabanı oluşturan, bireylerin özelliklerini kullanarak suç işleme riskine yönelik profilleme yapan, ırk, siyasi görüş, sendika üyeliği, din, inanç, cinsel yaşam gibi verileri kategorize eden biyometrik verileri içeren yapay zeka sistemlerinin kullanımı yasaklandı.

Ayrıca insan davranışını manipüle eden veya insanların zafiyetlerinden yararlanan ve bilinçaltı teknikler kullanan yapay zeka kullanımı yasak kapsamına alındı.

Kamuya açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da sadece kolluk kuvvetlerinin istisnai durumlarda erişimiyle sınırlandırıldı.

ŞİRKETLERE ZORUNLULUK

Böylece, bugünden itibaren yapay zeka geliştiren veya kullanan şirketlerin, sistemlerini risk düzeyi açısından değerlendirmeleri ve yasal gerekliliklere uyması gerekecek.

AB yapay zeka yasası kapsamında, kuralların ihlali durumunda söz konusu şirketlere yüksek para cezası kesecek.

AB Yapay Zeka Yasası, 1 Ağustos 2024’te yürürlüğe girmişti.

Öte yandan, AB yasasının genel amaçlı yapay zeka modellerine yönelik kuralları ve yükümlülükleri 1 Ağustos 2025’te başlayacak.

Related Posts

DSÖ: Dünya nüfusunun yarısı risk altında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı son açıklamada gittikçe artan ve yayılan tehlikeye dikkat çekip dünya nüfusunun yarısının risk altında olduğuna vurgu yaptı.

Kılıçdaroğlu ‘Aklan da gel’ derdi

CHP, kamuoyu önünde İmamoğlu’na sahip çıksa da İBB’deki yolsuzluklar konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bir grup, “Soruşturma Kılıçdaroğlu döneminde olsa Ekrem Bey’in istifası istenirdi. Aklanana kadar da görevine dönemezdi” diyor.

ABD’li Senatör Bernie Sanders: Gazze’de yaşananlar insan yapımı bir kabus

Gazze’de yaşananların “insan yapımı bir kabus” olduğunu belirten ABD’li Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce dile getirdiği “Gazze’yi, Orta Doğu’nun Rivierası’na dönüştürme” isteğine ilişkin “Gazze’nin milyarderlerin Riviera’nın tadını çıkarması için değil, Filistin halkı için yeniden inşa edilmesi” gerektiği yorumunu yaptı.

ABD’den bir garip Gazze çıkışı

Dünyanın son yıllarda en büyük insani krizine ev sahipliği yapan Gazze’de hayatta kalabilen milyonlarca sivil son günlerde gıdaya dahi ulaşmakta zorluk çekiyor. On binlerce sivili katledip bebeklerinin cinsiyet öğrenme partisini dahi Gazze’de bomba …

Meclis’te ‘AYM’ tartışması: ‘23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz’

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, “23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz. Anayasa Mahkemesi size yol gösteriyor nasıl yapılacağını tarif ediyor. Ama keyfiliği, kul hakkı yemeyi herkesten fazla öğrendiniz” dedi.

Deprem bağışlarını faize yatırdılar

İki otomobil üreticisinin bağışladığı 860 bin Euro’yu depremzedelere ulaştırmak yerine faize yatıran Kızılay İstanbul şubesi için suç duyurusu yapıldı. Gazze yardımları bile yollanmamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir