BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

Birleşmiş Milletler, Türkiye Ekonomisine Yönelik Beklentilerini Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu yayımladı. Raporda küresel ekonomik beklentilerin yanı sıra Türkiye’nin büyüme ve enflasyon beklentilerine de yer verildi.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 büyüdüğü tahmin edilirken, 2025’te yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

Enflasyonun 2025’te yüzde 43,9 ve 2026’da yüzde 21,6 olması beklenirken, enflasyondaki düşüşle birlikte 2025’te para politikasında hafif bir gevşeme öngörülüyor.

Raporda, hükümetin, enflasyonu azaltmak için mali konsolidasyon tedbirleri uyguladığı ve bu sayede mali açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalması bekleniyor.

Küresel Ekonomik Beklentiler

Rapora göre, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin edilirken, 2026’da yüzde 2,9’a yükselmesi bekleniyor.

Küresel ekonominin, çeşitli zorluklara karşı direnç gösterdiği vurgulanan raporda, ancak büyümenin, zayıf yatırım, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri ile sınırlı kalarak salgın öncesi seviyenin altında kaldığı belirtiliyor.

Raporda, düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği, ancak jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca raporda, ABD’de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği öngörülürken, Avrupa Birliği’nde büyümenin ise yükselerek yüzde 1,3 seviyesine çıkması bekleniyor.

Raporda ayrıca Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme beklendiği belirtiliyor.

 

Related Posts

ABD ve Çin’den gelen açıklamalar kriptolara yaradı: Bitcoin yüzde 3 arttı

ABD ve Çin’den gelen açıklamalar kriptolara yaradı: Bitcoin yüzde 3 arttı

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Açık büfelerden çöpe dökülen gıdalar nedeniyle turizm yeni bir yol ayrımında: ‘Her şey dahil’ krizde

Türkiye’nin turizmde en büyük rekabet silahı her şey dahil sistemi, hem sürdürülebilirlik hem de artan gıda maliyetleri nedeniyle krizde. Sağlık sorunlarına da neden olabileceğini belirterek çare aranıyor.

Ekonomist Taner Özarslan: Türkiye olarak biz yıllardır enflasyon krizinden çıkamadık, 2009 yılında borçlarını ödeyemeyen Yunanistan dahil bu sorunu çözdü

Ekonomist Taner Özarslan: Türkiye olarak biz yıllardır enflasyon krizinden çıkamadık, 2009 yılında borçlarını ödeyemeyen Yunanistan dahil bu sorunu çözdü

Avrupa borsaları tarife iyimserliğiyle yükseliyor! (6 Mayıs 2025)

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,2 artarak 538,58 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,3 yükselerek 23.405 puana ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 değer kazanarak 8.632 puana ulaştı. İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 artışla 38.600 …

Avrupa borsaları Fed kararı öncesi pozitif seyrediyor

Avrupa borsalarında tarifelere yönelik müzakere iyimserlikleri ve ticaret savaşlarının yatışmasına yönelik beklentilerle Fed kararı öncesi pozitif seyir sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir